KONTXTFILM PRESENTERER
MAUR I ROMPA
  • Share :
MAUR I ROMPA
OM FILMEN
image movie

Original tittel: Brammetje Baas
Engelsk tittel: Fidgety Bram
Norsk: Maur i rompa
Premiere: 30. August 2013
Lengde: 83 minutter
Genre: Familiefilm. Passer for alle fra 4 år og oppover.
Regi: Anna van der Heide
Manus: Tamara Bos
Animasjon design: Balder Westein
Foto: Jan Moeskops
Musikk: Fons Merkies
Produsenter: Burny Bos og Ruud van der Heyde
Skuespillere: Coen van Overdam, Katja Herbers, Tjebbo Gerritsma, Roosmarijn van der Hoek, Isabelle Smit, René Groothof og Egbert Jan Weeber
Nasjonalitet: Nederland
Produksjonsår: 2011/12
Produksjonsselskap og finansier: Bos Bros. Film & TV-productions, Inspire Pictures, Benelux Distribution, Cinema Junior, Nederland FilmFonds og Film & Kino
Språk: Norsk
Norsk oversettelse: Nina Gudmestad og Mette Torvund
Norske stemmer: Kevin Haugan, Charlotte Frogner, Rune Hekkelstrand, Linnea Aksnes-Pehrson, Johannes Joner, Selma Buer, Erik Skøld og Kari Simonsen.
Norsk versjonering: NorDubb Studios ved Harald Lindebrekke.

Bram Baas (spilt fantastisk av Coen van Overdam/Kevin Haugan) er en 6 år gammel gutt som gleder seg voldsomt til å begynne på skolen. Han kan allerede lese, og er nå klar for nye utfordringer. Kanskje får han lært seg kinesisk og bygge rakettbuss i 1. klasse? Men Bram får seg en overraskende start, på skolen må man sitte helt stille. Og det synes Bram er nesten umulig. I Maur i rompa følger vi en 6-åring i sitt første skoleår, og gjennom hans øyner får vi oppleve en fantasifull og barnslig verden. Full av morsomheter, men langt fra problemfritt, og med gode observasjoner av skole- og familielivet.

Filmen er regissert av Anna van der Heide og dette er hennes langfilm debut. Filmens manusforfatter er den mer erfarne Tamara Bos, hun har blant annet stått bak Operasjon Mjau og Hest er best-serien, som er vist i Norge. Hennes far, Burny Bos er filmens produsent. Og han står bak Bos Bros. Film- og Tv-selskap, et selskap som ble etablert i 1989. Dette er selskapet som er selve drivkraften bak en vitalisering av nederlandsk film og tv-produksjon for barn og unge. Landet har blitt selveste fyrtårnet i Europa når det gjelder barne- og ungdomsfilmer. Både når det gjelder både kvantitet og kvalitet. Burny Bos sa under årets Berlin festival at filmen om Bram var en de var veldig stolt over og håpet på at vi i Norge også vil like den (den ble også kåret til årets Nederlandske barnefilm i 2012).

Og det ser ut at vi gjør dette, dersom vi skal basere oss på hva filmanmeldere tenker om filmen. Den har nemlig fått fine femmere av Aftenposten, Bergensk Tidende, Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenbladet og NRK sitt filmprogram Mørkets opplevelser. Pluss fire av Adresseavisen, BA/Dagsavisen, VG, Klassekampen og Sunnmørsposten.

Her er noen utvalgte sitat:«Kombinerer solid, klassisk historiefortelling med en grunnleggende forståelse av hva det vil si å være barn» Aftenposten.

«Ellevill, klønete, impulsiv, morsom, glad, smart, nysgjerrig. Og helt uimotståelig. Seks år gamle Bram er en slags Emil fra Lønneberget» Aftenbladet.

«Slik blir fortellingen gjenkjennelig både for barn og voksne, og et fint utgangspunkt for samtaler. Filmer greier også å kombinere humor med en pedagogikk som er tydelig uten å bli påtrengende» BT.

«Den er en film som underholder, så gjør den inntrykk, det inntrykket varer hos meg ennå, fire måneder etter at jeg så filmen» Mørkets opplevelser NRK P2.

«Men det er også en sympatisk, tankefull dramakomedie skildret med flere nyanser enn vi vanligvis ser i filmer for yngre barn, som ikke ofrer humoren til fordelen for alvoret. Se heller denne godbiten og tramp, tramp, tramp på «Smurfene2»!» Dagsavisen.

Filmen har et utrolig flott lydbilde skapt av Fons Merkies, og mange av oss voksne vil nok kjenne igjen musikken til Henry Mancini (kjent amerikansk komponist, mannen bak blant annet Pink Panter-tema). Og helt på filmens slutt kommer det også en norsk sang – nemlig Maur i rumpa (passende, ikke sant?). Takk til NRK Super og sangens bakmenn, Svenn Erik Kristoffersen og John Arne Gundersen for at vi fikk bruke den. Vi satser på filmens publikum vil gå nynnende og svært fornøyd ut av kinosalen…

Maur i rompa kommer på dvd og visse VOD-tjenester 8. Januar 2014.